Skip to main content

Maľovanky

Určite máte radi rozprávky. Sledujete ich na obrazovkách , prípadne v rádiu.

Večer, pred spánkom,  pri vašej postieľke si často zaspomína babička na svoju mladosť, na detské hry na ulici, vo dvore, v záhrade, či na lúke pri pasení husí.              

V minulosti si dievčatká šili  bábiky z handier, vyšívali krásne kvetinové vzory na svoje košieľky, obrúsky či vreckovky. Pritom hodne spievali. Poznali mnoho prekrásnych ľubozvučných ľudových piesní, hlásky sa ozývali horou, doľahli aj do blízkej dedinky. Deti vtedy nepoznali hračky, s ktorými sa teraz hrávate. Nemali mobilné telefóny, notebooky či počítače, a predsa boli šťastné. Nežili v hojnosti, boli skromné a tešili sa z každej maličkosti. Obliekali sa do šiat, ktoré im rodičia, najmä babičky zhotovili. Boli jednoduchšie, deti v rodine ich nosili po sebe až kým sa nezodrali. Tieto šaty, ktoré nazývame  ľudový kroj, neboli v každej obci rovnaké. Vo vzdialených  dedinách boli od nášho ľudového odevu úplne odlišné. Tu nablízku, v okolí Nitry, sa v jednotlivých obciach síce podobali, ale predsa boli iné.  Vaše babičky, prababičky, dedkovia ich radi nosili. Hlavne vo sviatok sa vyparádili. Obliekali sa vkusne, aby sa páčili aj iným. Aj deti sa v kroji cítili dobre, tešili sa, boli šťastné. Dnes sa už obliekate do šiat, ktoré vám zakúpia vaši rodičia. Kroj však môžete vidieť pri rôznych slávnostných príležitostiach, oslavách a na kultúrnych podujatiach. S nadšením si ho obliekajú dospelí, možno i vaši ockovia a mamičky, dedkovia a babičky, ale predovšetkým chlapci a dievčatá. Najmä deti sú šťastné, že majú ľudový kroj, v ktorom si môžu zaspievať a zatancovať. Prinášajú  tým radosť nielen sebe, ale všetkým, ktorí nachádzajú krásu v ľudových tradíciách.                                                                           
Navštívme dedinky, ktorých kroje nájdete na stranách maľovanky!                                                                                                                                                            

PaedDr.  Viktor Šimek

KOS v Nitre vydalo  tri brožúrky

v roku 2013 Maľovanky - Kroje Podzoboria, kde nájdete kroje z obcí: Pri Nitre, pod Zoborom, sú Nitrianske Hrnčiarovce, východným smerom nasledujú Štitáre, Pohranice, Hosťová a Dolné Obdokovce. Severovýchodne sú Žirany, Kolíňany, Jelenec a Ladice.
v roku 2016 Maľovanky II - Kroje Podzoboria, kde nájdete kroje z obcí: pri Nitre za vrchom Zobora sú Bádice a časť Podhorian - Mechenice, za riekou Nitra sa nachádzajú Jelšovce a Výčapy Opatovce.
v roku 2018 Maľovanky III, kde nájdete kroje z obcí: Čechynce, Veľký Cetín, Branč, Veľký Kýr a Horný Ohaj.

 

Bc. Silvia Vargová

16. apríl 2020

top