Skip to main content

Remeselné trhy v Nitre

Krajské osvetové stredisko je spoluorganizátorom podujatia Nitra, milá Nitra, ktoré sa koná každoročne na sviatok svätého Cyrila a Metoda.

Pribinove slávnosti, Dni Nitranov, Slávnostná Cyrilo-metodská akadémia, Nitra, milá Nitra sú tradičné mestské slávnosti, ktoré výnimočným spôsobom prispievajú k celoslovenským oslavám sviatku Cyrila a Metoda. Svojim rozsahom a spôsobom popularizujú históriu a upevňujú vzťah ku kultúrnemu dedičstvu.

Krajské osvetové stredisko v Nitre ako spoluorganizátor v rámci podujatia zabezpečuje remeselníkov, tvorivé dielne a výstavu neprofesionálnych výtvarníkov. V Nitre môže každý návštevník ešte aj dnes objavovať a obdivovať stále živú klenotnicu ľudovej kultúry a ľudového umenia. Ľudoví výrobcovia, tak ako ich predkovia pred desaťročiami, vytvárajú svojimi rukami a umom nevídanú krásu. Hrnčiari, rezbári, drotári, vyšívačky, či čipkárky a veľa iných výrobcov, v rýdzej podobe podávajú výpoveď o svojom citovom svete. Ich výrobky boli, sú a istotne budú aj naďalej patriť medzi vyhľadávané suveníry, či pamiatkové predmety, ktoré si bude návštevník Nitry odnášať so sebou.

V obrazovej prílohe Vám ponúkame ochutnávku remeselníkov nitrianskeho kraja.

Mgr. Mariana Füleová

30. marec 2020

top