Skip to main content

10 rokov vzdelávania ochotníckych divadelných súborov v Nitrianskom kraji

Tradícia ochotníckych divadiel siaha do 30 rokov minulého storočia. Neustála aktivizácia, edukácia amatérskych dospelých divadelníkov, vedúcich ochotníckych divadelných súborov a ochotníckych hercov, prispieva k uchovávaniu tradície neprofesionálneho divadla v našom kraji. 

Neformálne vzdelávanie zároveň prináša aj nové prúdy, formy a prístupy ako pracovať s divadelným kolektívom efektívne a udržať jeho existenciu. Preto sme si za cieľ cyklického vzdelávania zobrali vzdelávať, podporovať a rozvíjať tradičné formy divadla o obciach nitrianskeho regiónu a priniesť nové inšpiratívne formy divadelnej praxe medzi ochotníkov. Toto sa nám darí už desať rokov organizovaním divadelných workshopov, viacdňových, pobytových. Rovnako realizovaním vzdelávacích stretnutí priamo v obciach, tam kde divadelné súbory pôsobia alebo pôsobili v minulosti. Projekt je dlhodobý a je nadregionálnou edukačnou aktivitou, koncipovanou ako neformálne, metodické vzdelávanie dospelých divadelníkov. Z lektorov by sme radi spomenuli dlhoročného garanta Mgr. art. Petra Luptovského, ktorý sa venuje najmä réžii, výberu textu a vedeniu divadelného súboru, rovnako procesu formovania charakteru postavy v predstavení a práci s rekvizitou; Mgr. art. Katarínu Hitzingerová, pedagogičku, lektorku, dramatičku, venuje sa výberu a spracovaniu textu, jeho úprava pre inscenovanie; Mgr. art. Jána Chalupku, dramaturgia a úprava textu; Mgr. art. Renátu Jurčovú režisérka, pedagogička, režisérka, venuje sa dramatizácii textu a práci s divadelným súborom a Mgr. Štefana Jurču, ako aj Mgr. Zuzanu Kráľovú, lektorku dramaturgie divadla, pedagogičku, ktorá sa venuje práci s publikom.

Spolupracovníkmi a najčastejší participantmi na vzdelávaní sú zástupcovia divadelných súborov DS Inovec Čierne Kľačany, DS Volkoveckí ochotníci, DS Veľké Vozokany, Divallo Tesáre, DS z Kozároviec, DS Čaradice, DS Nová Ves nad Žitavou, DS Família Cabaj, Divadlo Paradox Nové Zámky, Divadlo Úsmev zo Semerova, Celkom malé divadlo, Starý Tekov ako aj pedagógovia umeleckých škôl.  

Hlavným prínosom desaťročného neformálneho vzdelávania je vedenie dialógu o ochotníckom divadle, zviditeľnenie a zachovanie existujúcich divadelných súborov v našom kraji a ich postupné napredovanie v tvorbe.

Cyklický projekt, nadväzuje na projekt Seniorské divadlo z r.2012 a Tradičné ochotnícke divadlo z r. 2013, 2014 a 2015. Projekt s rovnakým názvom podporil po prvý krát Fond na podporu umenia v roku 2016 ako aj v r. 2017, 2018. V roku 2019 sme ho realizovali v spolupráci s obcou Čierne Kľačany a OZ Požitavie. Následne sa pre pandémiu covid vzdelávanie na 2 roky prerušili, ale v roku 2022 sme opäť pokračovali ďalej za podpory Fondu na podporu umenia a to v Dolných Obdokovciach a v Čiernych Kľačanoch. V roku 2023 sme prvú časť realizovali v Topoľčiankach 27.- 29.10. 2023 a druhú 1.- 2. 12. 2023 v Čiernych Kľačanoch ako 10. ročník vzdelávania dospelých v oblasti neprofesionálneho dramatického umenia, ako súčasť spoločného vzdelávacieho projektu Krajského osvetového strediska v Nitre pod názvom Vzdelávanie v neprofesionálnom umení a astronómii V., ktorý z verejných zdrojov podporil náš hlavný partner - Fond na podporu umenia.

Tešíme sa na pokračovanie aj v tomto kalendárnom roku.


Plánované témy workshopov:

  • práca s textom, motivácia viesť divadelný súbor,
  • režiséra a práca a herca, vytváranie charakteru postavy cez jej konanie v procese tvorby,
  • Námetom alebo materiálom pre tvorbu môže byť čokoľvek,
  • formy divadla (klasická činohra, pohybové divadlo, monológ s rekvizitou, alternatívne formy, divadlo poézie, bábkové divadlo, dokumentárne divadlo ....),
  • živá a statická scénografia, ako sa dá efektívne použiť čokoľvek, čo máme v kultúrnom dome,
  • herecká práca s rekvizitou.

Súčasťou každého workshopu bude 1 inscenácia odohraná naživo s dramaturgickým úvodom 30 min a na záver s diskusiou k téme daného workshopu. Vstup na predstavenie bude aj pre verejnosť.

O termínoch a pripravovaných 4 workshopoch vás budeme informovať.


Pozrite si aj niekoľko fotografií z našich podujatí

Mgr. Silvia Bartáková

05. apríl 2024

top