Skip to main content

pozorovanie
prednáška
Hvezdáreň v Nitre 28.02.2020

hvezdaren-pozorovania-plagat-web
Kategória:
astronómia
Date
28. február 2020 17:00
Miesto konania:
KOS v Nitre
Telefón:
Email:
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Ponúkame prednášku a pozorovanie objektov a javov na oblohe.
vstupné 1 €, netreba sa nahlásiť vopred

ČO ZAŽIJETE 28. FEBRUÁRA 2020?
17:00 prednášku Astronomické zastavenia v Kodani a 18:00 – 20:00 pozorovanie oblohy

V prípade nepriaznivého počasia máme pre návštevníkov pripravené filmy s astronomickou tematikou a je možné viesť s lektorom – členom Slovenského zväzu astronómov, aj debatu na rôzne astronomické témy. Sme tu pre vás v každom počasí...

Ponúkame aj vizualizáciu oblohy so zobrazenými objektmi a súhvezdiami, ktoré bolo 28. 02. 2020 možné vidieť nad južným obzorom – za bezoblačného počasia (vizualizácia - program Stellárium) 
         
vizualizácia oblohy 1                                                      vizualizácia oblohy 2

Takto môžeme vidieť pozorované objekty tento mesiac v našom ďalekohľade:
      
Mesiac                                                                           Mesačné útvary

          

Venuša

Aj vo februári budeme mať z planét k dispozícii stále žiarivú až dominantnú Venušu (-4,28 mag.), ktorá zväčšuje svoj zdanlivý priemer, nakoľko sa blíži k svojmu novu - dolnej konjunkcii. Po Slnku a Mesiaci je to tretí najjasnejší objekt na oblohe a keby existovala u nás niekde oblasť či miesto,  ktoré by nebolo rušené umelým osvetlením a Mesiacom, tak svit Venuše vytvorí aj Váš tieň. Na Mesiaci si opäť prezrieme všetky najzaujímavejšie  krátery pozdĺž celého terminátora. Z hviezdnych objektov sa pozrieme na viacnásobnú hviezdnu sústavu, viditeľnú aj voľným okom, ktorá sa nazýva Trapéz, patriacu do hmloviny Orióna, ktorá ho celý obklopuje. Súčasťou Trapéza je aj najhorúcejšia hviezda na oblohe viditeľná voľným okom. Príďte si ju pozrieť aj naším ďalekohľadom a zároveň sa dozviete, akú má povrchovú teplotu. V súhvezdí Oriona sa nachádza aj hviezda Betelgeuze, na ktorú tiež zamierime náš ďalekohľad, nakoľko za posledné mesiace stráca na jasnosti a vedci predpokladajú, že v záverečnej fáze svojho života vybuchne ako supernova.

Ukážeme si ešte aj otvorenú hviezdokopu Plejády, zo súhvezdia Býka, ktorá svojím tvarom vyzerá ako malý vozík a aj všetky zaujímavé asterizmy viditeľné v tomto období ako napr. Jesenný štvoruholník, Zimný šesťuholník a pod.

Stále si môžete prísť otestovať aj ostrosť svojho zraku na dvojhviezde Mizar - Alkor, ktorá je súčasťou Veľkého voza a ten u nás nikdy nezapadá. Pomocou Veľkého voza si ukážeme, ako veľmi ľahko je možné nájsť Polárku, ktorá je presne na severe.

Teší nás, že Hvezdáreň pri KOS sa stáva miestom, kam ľudia chodia stráviť hodnotné chvíle.

 
 

Všetky termíny:

  • 28. február 2020 17:00
top