Skip to main content

Astronómia v TV Centrál

Prázdninové dni spájame už tretí rok s myšlienkou – „vzdelávanie detí hravou formou“.

Tento rok sme v júlové popoludnie, 16.7.2021, priniesli do Nitry program atraktívnych fyzikálnych pokusov - Kúzelná fyzika, ktorú predviedol bývalý prešovský astronóm Michal Figura. Diváci, deti i dospelí, sa prostredníctvom pokusov s názornými pomôckami dozvedeli informácie o rôznych prírodných javoch. Po skončení sme ponúkli návštevníkom program Astronómia hravo, ktorý sme preniesli pred budovu KOS do príjemného tieňa stromov. Program bol určený menším deťom. Na ôsmich stanovištiach s interaktívnymi didaktickými pomôckami sa naučili o slnečnej sústave, javoch vo vesmíre, o kozmonautoch a raketách. 

Na záver dňa astronóm Ing. Juraj Pecháč porozprával o Moskovskom múzeu kozmonautiky, ktorý navštívil a doniesol tak množstvo fotografií a krátkych videí. TV Centrál natočila z rozprávania reportáž:  http://cetv.sk/region-vecer-s-astronomiou-v-kos-nitra/ 

S prichádzajúcou tmou mohli všetci pozorovať Mesiac, planéty a hviezdy cez hvezdársky ďalekohľad v kupole KOS, komentované astronómom Ing. Jurajom Pecháčom. 

Kúzelná fyzika a Astronómia hravo mala veľký ohlas prejavený vysokou návštevnosťou, ktorá pokračovala aj na nočnom pozorovaní v kupole KOS, kde sa vystriedalo až 57 ľudí, najviac od roku 2015, ak nerátame Deň hvezdární, ktoré vždy trhá rekordy návštevnosti.

Mgr. Jana Ondrušková

08. október 2021

top