Skip to main content

Leto sme venovali vzdelávaniu detí a mládeže pod heslom vzdelávanie hrou.

Spojili sme kreatívny hravý vzdelávací workshop pre deti a mládež - Kúzelná fyzika, s tvorivými astronomickými dielňami Astronómia hravo.

V plnej sále návštevníkov sme dňa 16.7.2021 predstavili program komentovaných atraktívnych fyzikálnych pokusov - Kúzelná fyzika, ktoré predviedol bývalý prešovský astronóm Michal Figura. Experimenty vysvetľoval a ukazoval veľmi zrozumiteľnou až hravou formou na množstve prinesených pomôcok, často ním vlastnoručne vyrobených. Prostredníctvom názorných ukážok mohli prítomné deti a mládež ľahšie pochopiť fyzikálne javy v prírode i vo vesmíre. Do niektorých experimentov boli zapájaní aj návštevníci. Tí prejavili o fyziku veľký záujem a sálu naplnili do posledného povoleného miesta.
Splnili sme tak, čo sme sľúbili pred podujatím: „Príďte, zabavíte sa a budete od nás odchádzať múdrejší".

Po skončení Kúzelnej fyziky sme ponúkli návštevníkom program , ktorý sme preniesli pred budovu KOS do príjemného tieňa stromov. Program bol určený menším deťom. Na ôsmich stanovištiach s interaktívnymi didaktickými pomôckami sa ich naučili základné informácie o slnečnej sústave, javoch vo vesmíre, o kozmonautoch a raketách. 

Astronómia hravo bola sprievodnou aktivitou k workshopu Kúzelná fyzika, avšak venovaná viac astronómii.  Bola zameraná na deti cca od 5 rokov. Na viacerých  miestach pred budovou KOS boli pripravené viaceré stanovištia s bohatou ponukou, kde si každý mohol precvičiť kreativitu, vedomosti a zručnosti, prípadne sa niečo nové naučiť:

-  maľovanie planét na maliarskom stojane (porovnanie Zeme a Venuše)
-  výroba raketoplánu z recyklovaného papiera (obkresľovanie, strihanie, lepenie a ...let)
-  zábavné testy o vesmíre (pre deti, ktoré už vedia čítať, písať)
-  otázky a odpovede o astronómii (rôzne stolové hry)
-  astronomické puzzle a pexeso
-  ľahké pokusy s váhami a objemami (rovnaký objem znamená aj rovnakú váhu??...)
-  magnetizmus – čo dokážu magnety?

Tu si pozrite video z podujatia


Podujatia Kúzelná fyzika i Astronómia hravo boli z verejných zdrojov podporené Fondom na podporu umenia ako aktivita Veda hrou v rámci projektu Vzdelávanie v neprofesionálnom umení a astronómii III. pod č. 21-452-01454.

Mgr. Jana Ondrušková

25. október 2021

top